składniki:
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 3 szalotki
- 5 ząbków czosnku
- 3 goździki
- 5 długich chili
- 1.5 łyżeczki kurkumy
- kawałek imbiru 5cm
- galangal 2.5cm
- 6 liści limonki kaffir
- 3 trawy cytrynowe
- 600ml mleczka kokosowego
- 1kg dobrej jakościowo wołowiny
- 1 duży kawalek kory cynamonu
- łyżeczka soli
W płaskiej patelni mieszamy wołowinę, pastę z przypraw, dodajemy mleko kokosowe, kawałek cynamonu, liście limonki kaffir i trawy cytrynowe związane w węzeł, sól.
Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do małego, przez nastepne 2-4h mleczko kokosowe będzie odparowywać a potrawa zacznie zmieniać kolor z pomarańczowej do czerwonej, a na końcu powinna dojść do głęboko brązowego koloru, przez ostatnią godzinę trzeba mieszać częściej, uważając żeby się nie przypaliła.
Podajemy letnią razem z ryżem – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz