- ryż długoziarnisty 100g;
- 2 jajka;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 cebule;
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek do smażenia;
- 1 marchewka;
- 1 żółta papryka;
- 1 czerwona papryka;
- 1 zielona papryka;
- 1 łyżka zmielonego chili;
- 2 łyżki sosu sojowego.
ryż ugotować wcześniej i pozostawić do wystygnięcia (może być pozostały z
poprzedniego dnia). Pokroić w słupki marchewkę oraz wszystkie rodzaje
papryki. Cebule pokroić w pióra. Drobno posiekać czosnek. Do miseczki
włożyć posiekany czosnek razem z częścią cebuli oraz dodać małą łyżeczkę
zmielonego chili - zblendować, po czym wrzucić na rozgrzaną na patelni
lub woku oliwę z oliwek. Smażyć około minuty, a następnie dorzucić na
patelnię paprykę, marchewkę oraz resztę cebuli. Smażyć około 3 minut
mieszając. W tym samym czasie zacząć smażyć na drugiej patelni
jajecznicę - doprawić ją solą i pieprzem. Gdy jajecznica nie będzie
jeszcze dobrze usmażona - przerzucić ją na patelnię z warzywami. Dodać
zimny ryż oraz dwie łyżeczki sosu sojowego. Wymieszać i smażyć jeszcze
około dwóch minut. Danie można podawać ze świeżą posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz