trudność: łatwe
czas: 1-30 min
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- olej do posmarowania patelni
- 1 łyżka masła
1) - Jajka ubić dokładnie z wodą i szczyptą soli . 2) - Rozgrzać
patelnię ( kwadratową - taka specjalną do japońskich omletów ) i
posmarować olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem kuchennym ) . 3) -
Nalać małą łyżką do sosów pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając
patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem Gdy ciasto usmaży się
podwinąć drewniana szpatułką z jednej strony i rolować na
przeciwległy brzeg patelni. 4) - Wlać drugą warstwę ciasta . Posypać
kukurydzą i szczypiorem .Smażymy , a następnie zaczynamy rolować
poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy
brzeg patelni. 5) - Znów wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 4 6)
- następne 2 warstwy robimy jak w punkcie 4 7) - Resztę masy
jajecznej wlewamy warstwami w wolne miejsce ( co raz mniejsze porcje ) i
rolujemy po nich usmażony omlet. Chodzi o to by utworzyło się kilka
wierzchnich warstw bez dodatków które będą wyglądać jak sękacz 8) - Gdy
omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając
patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i
lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok 9) - zsunąć omlet z patelni
na deskę do krojenia i pociąć w plastry . Omlet jest bardzo syty więc
ta porcja wystarczyła nam na 2 osoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz