piątek, 26 października 2012

Kuchnia niemiecka

Pieczeń po bawarsku


trudność: średnie
czas: >60 min



SKŁADNIKI:

  • 1 i ½ kg szynki wieprzowej ze skórą
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • Łyżka goździków
  • 330ml jasnego piwa
  • Marynata:
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Ząbek czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek zostawiamy w łupince. Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku. Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę. Mięso podajemy z sosem i upieczonymi warzywami. Idealnym dodatkiem są drożdżowe bułeczki ugotowane na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz