trudność: łatwe
czas: >60 min
SKŁADNIKI:
- 1 kg małych rybek (mogą być flądry)
- masło sklarowane do smażenia ryb
- 1 szklanka oliwy
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 szklanka octu winnego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny i chili do smaku
Oliwę wlewamy do rondla, zagrzewamy ją, szklimy w niej posiekane cebule.
Dodajemy startą w łezkę marchew, posiekany czosnek i resztę przypraw do smaku.
Dusimy marchew do miękkości na końcu wlewamy ocet winny i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut.
Rybki Czyścimy, filetujemy i smażymy na maśle na złoty kolor.
Wlewamy do półmiska połowę marynaty, układamy w niej rybki, zalewamy resztą.
Przykrywamy danie folią i wstawiamy do lodówki na kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz