sobota, 27 października 2012

Kuchnia portugalska

Escabeche czyli rybki po portugalsku

trudność: łatwe
czas: >60 min



SKŁADNIKI:

  • 1 kg małych rybek (mogą być flądry)
  • masło sklarowane do smażenia ryb
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka octu winnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny i chili do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę wlewamy do rondla, zagrzewamy ją, szklimy w niej posiekane cebule. Dodajemy startą w łezkę marchew, posiekany czosnek i resztę przypraw do smaku. Dusimy marchew do miękkości na końcu wlewamy ocet winny i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Rybki Czyścimy, filetujemy i smażymy na maśle na złoty kolor. Wlewamy do półmiska połowę marynaty, układamy w niej rybki, zalewamy resztą. Przykrywamy danie folią i wstawiamy do lodówki na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz