Bakłażany nadziewane baraniną i ryżem
Składniki
bakłażan 1 kg
ryż 10 dkg
baranina 20 dkg
cebula 5 dkg
margaryna 2 dkg
masło 3 dkg
koperek 1 łyżeczka
pietruszka 1 łyżka
jajka 1 szt
przecier pomidorowy 5 dkg
sok cytrynowy 1 według uznania
cukier 1 według uznania
sól i pieprz 1 według uznania
Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zarumienić na tłuszczu, przełożyć do
garnka, dodać pokrojoną cebulę, 3 - 4 łyżki wody, dusić do miękkości.
Wyparowany sos uzupełniać wodą. Ryż ugotować na sypko. Kiedy mięso jest
już miękkie, wyjąć ostudzić i pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z
ugotowanym ryżem, koperkiem i jajkiem. Przyprawić do smaku solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać. Bakłażany umyć, obrać, przekroić wzdłuż
na 2 części i wyjąć przy pomocy łyżeczki miąższ. Do połówek bakłażanów
nałożyć nadzienie, włożyć bakłażany do naczynia żaroodpornego, dodać 250
ml wody, wstawić do rozgrzanego piekarnika i opiekać. W czasie
zapiekania wyparowany płyn uzupełniać wodą. Przyrządzić sos: z masła i
mąki przygotować jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki dodać koncentrat
pomidorowy, przyprawić sokiem z cytryny i cukrem. Zagotować, wyłożyć na
półmisek i polać powstałym sosem. Posypać zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz